TUKEHDUTKO JUMPPAOHJEIDEN MÄÄRÄÄN ?

Aina syksyllä ja keväällä kaikki lehdet pullottavat toinen toistaan tehokkaampia jumppaohjelmia.
Saat viisi liikettä, joilla kaikki ongelmat kehosta ratkeavat.  Toisessa lehdessä taas kerrotaan, montako kertaa viikossa ja millaisella sykkeellä sinun tulee liikkua.  Tietoa on mutta innostaako se?

Oma keho Personal Trainerina

Mitäpä, jos lähtisimme liikkumaan oman kehon ohjaamana?  Kysyisimme itseltämme, mitä todella kaipaan?  Minä epäilen, ettei kenenkään kroppa halua pelkkää sohvalla makoilua.  Mieli saattaa sitä haluta ja vielä uskotella, että nyt ei muuta jaksa. Kuitenkin olen varma, jos lähdemme kehomme ohjaamana liikkeelle, se saa innostuksen kestämään.

Pieni lenkki talon ympäri, voisiko se riittää aluksi? Rappuset hissin sijaan? Lattian peseminen kontaten rievulla pyyhkien? Lapsen kansaa hippaleikki? Kaupassa käynti pyörällä auton sijaan?

Pieni on tehokasta

Minä haastan asiakkaitani ottamaan yhden liikkeen mukaan tunnilta ja tekemään sitä joka päivä.  Se voi olla esim. nilkkojen ja ranteiden pyöritys.  Jos haluat muutosta, jotain täytyy muuttaa mutta ei liian suurta kerralla. Parempi pieni ja pysyvä muutos kuin suuri ja hetkessä loppuva.

Minusta pahin innon tappaja on ulkoa ohjatut liikkeet.  Joku toinen käskyttää ja sinä kuuliaisesti tottelet tuntematta, mikä vaikutus liikkeellä on sinuun.  Tämä voi toimia jonkin aikaa mutta ei saa aikaan pysyvää muutosta, jos et itse ota vastuuta itsestäsi ja liiku sisältäpäin ohjautuen.

Vaatii rohkeutta vähentää

Entäpä ne himoliikkujat, jotka kuntoilevat itsensä kipeiksi?  Minusta siinä on ihan samasta asiasta kyse, et kuuntele kehoasi, et anna sen ohjata.  Suorittaja tyypin on vaikeaa hellittää.  Mieli huutaa ”oletko luuseri?” Naapurikin juoksee satoja rappusia ylös.  Niin sinunkin pitää, vaikka polvet kipeytyvät ja lonkka vaivaa.
Vaatii rohkeutta vähentää ja hiljentää.

Jäykkä selkä on energia syöppö!

Minun tunneillani  tämän syksyn teemana on herkistyminen omalle selkärangalle.  Oppia todellakin tuntemaan, kun se liikkuu (kiertää, taipuu) tai on liikkumatta (rautakangen pätkä).  Tiedostamalla  saamme sen vähitellen  hermottumaan. Kun lihakset sen ympärillä toimivat, ei tule välilevynpullistumia tai-rappeutumia, eikä kipuja.
Notkea selkä vapauttaa meidät liikkumaan, antaa energiaa, vahvistaa pallean työtä, auttaa sisäelimiä toimimaan, saa vatsalihakset vahvistumaan ym. ym.
Voitko siis hetken miettiä, mitä vastaavasti jäykkä selkä  saa aikaan??

Olet yhtä vahva kuin selkärankasi heikoin lenkki!
Tämä on Marja Putkiston väittämä.  Jokainen selkäkipuinen on varmasti kokenut sen sillä hetkellä, kun selkä on romahtanut, noidannuoli tai kramppi iskenyt.  Ei auta vahva leveäselkälihas, jos lannerangassa pettää.

Voitko muuttaa asennettasi?
Niin usein kuulen, varsinkin paljon liikkuvien ihmisten keskuudessa, sanottavan ”Minulla on niin jäykkä selkä.”  Tuntuu, että melkein ylpeillään sillä ja uskotaan, että mitään ei ole tehtävissä.  ”Jos ei asenne muutu, ei asento muutu!”  sanoo Method Putkiston luoja Marja Putkisto uudessa UP ohjelmassaan.
Voitko muuttaa asennettasi ja ajatella, että selälläsi on mahdollisuus notkistua, jos teet oikeita asioita sille?

Syvä sukella kehoosi

Mitäpä, jos ulkoa ohjattujen jumppaliikkeiden rinnalla  tutustumme selkärankaan ja sen vointiin?  Seiso sinulle hyvässä, dynaamisessa ryhdissä ja tunnustele, miltä tuntuu, kun kierrät selkää?  Pää kääntyy, hartiat kääntyvät, missä kaikkialla tunnet liikettä?  Liikuttele itseäsi kiertäen selkää puolelta toiselle näin muutaman minuutin ajan.  Sitten tunnustele oloasi.  Liikkeen voit tehdä myös istuen. Voi olla, että joudut toistamaan liikettä muutaman päivän ajan, jotta herkistyt aistimaan, mitä selkärangassa tapahtuu ja miltä sinusta tuntuu.

Nyt on jumppaohjeiden aika

Kun olet herkistynyt tuntemaan omaa tukirankaasi ja lempeäsi liikuttanut sitä, olen varma, että kehosi haluaa lisää.  Sitten on hyvä hetki ottaa vastaan ulkopuolisia ohjeita ja virikkeitä.  Lähteä liikkeelle toisten ohjaamana omaa kehoa kunnioittaen! Silloin on turvallista mennä välillä kovaakin hiki virraten.

Energistä syksyä sinulle, joka olkoon täynnä liikunnan vapautta ja riemua!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *