MIKSI VENYTTELY EI AINA TEHOA ?

Pitäisi venytellä

”Pitäisi venytellä enemmän.”  On hyvin usein kuultu lause liikunnanharrastajien parissa.
Koemme itsemme kankeiksi tai jäykiksi.
Ehkäpä syy tähän ei-venyttelyyn on siinä, että se ei saa aikaan haluttua tulosta. Jäykkyys ei poistu, lihakset tuntuvat edelleen kireiltä.

Miksi venyttely ei tehoa ?

Olen tajunnut 20-vuotisen MP Pilates ohjaaja urani aikana, että venyttely ei poista tätä kireyttä.

Jos esimerkiksi lonkankoukistajat (iliopsoas, kuminauha kuvassa) ovat lyhentyneet, mikä on hyvin yleistä, se vetää selkärangan huonoon asentoon ja jäykistää, kipeyttää alaselän.

Nyt vaikka kovasti venytät ihan oikeiden ohjeiden mukaa, et saakaan haluttua lihaksen pitenemistä aikaiseksi, KUN SELKÄRANKASI ON JOUSTAMATON eli jäykkä.  Lihas kiinnittyy selkärankaan ja tarvitsee sieltä joustoa ja liikettä, jotta venytetty pituus säilyisi.  Jäykkä, joustamaton ranka vetää venytetyn lihaksen takaisin kiristyneeseen tilaan.  Ei siis ihme, jos venyttely ei innosta!!

Tämä sama pätee oikeastaan kaikkiin lihaksiin kehossamme.  ”Kaikki lähtee selkärangasta” on väittämä uudessa Method Putkisto BODY UP ohjelmassa.

Mikä avuksi ?

Meidän täytyy saada oikeanlaista liikkuvuutta selkärankaan.

Ranka on tehty niin, että jokainen nikama (24 kpl) voi liikkua erikseen.

Nikamat tekevät eteen – taaksetaivutuksen, sivutaivutukset  ja kierron.  Tosin liikelaajuus on erilainen eri kohdissa.

Selkäranka kuin helminauhaa

Mielikuva, että selkärankasi on kuin helminauhaa palvelee, kun haluat saada siihen lisää liikkuvuutta.   Onko ranka enemmän ”kuin rautakanki” vai saatko helmet liikkumaan erillisenä.  Tuskinpa kukaan hallitsee täydellisesti tätä liikkuvuutta.  Mitä paremmin liikutat nikamiasi niiden oikeissa liikesuunnissa, sitä paremmin venyttelysi tehoavat ja selkäsi ei todennäköisesti kipeydy enää.

Tarvitsemme herkkyyttä

Nyt tarvitaan keskittymistä ja herkkyyttä, jotta saame nuo helmet liikkumaan.

Tärkeää on tunnistaa ne kohdat, jotka eivät liiku (rautakanki) tai eivät tunnu miltään.

Kokeile esimerkiksi kiertoa. Seiso hyvässä asennossa ja kierrä selkärankaa hitaasti oikealle ja vasemmalle.  Pysähdy kierto asentoon ja tarkkaile, missä kaikkialla tunnet kierron?  Tunnetko missään?

Jätä mieleesi ne kohdat, jotka eivät vielä liiku tai tunnu. Kiinnittää huomiota noihin kohtiin, kun treenaat kehoasi. Kävelet, juokset, jumppaat, käyt punttisalilla.

Pyri lempeästi aktivoimaan nikamia liikkumaan mutta muista väkivallalla selkä menee lukkoon. Selän lihakset tarvitsevat rennon (ei löysä) ja tuetun (syvävatsalihas) olon, jotta ne toimivat oikein.

Hyvin ohjatussa liikunnassa vahvistat (et jäykistä) aina kaikkia selkärangan liikesuuntia.

Kiinnitä huomio tähän ja saatat huomata, että venyttely tehoaa ja onkin mukavaa!
Tämän videon liike tehostaa venyttelyn vaikutusta. Liitä se venyttelytuokioidesi lomaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *