OLET SELLAINEN MILLAISEKSI TREENAAT ITSESI

Liikuntaa suositellaan joka vaivaan.  Näin liikunnan ammattilaisena tietenkin ilokseni huomaan, että niin kehon kuin mielen ammattiauttajat antavat liikunnan lisäämisen apukeinoksi vaivoihin.
Pitkään alalla olleena olen kuitenkin huomannut myös liikunnan haittavaikutuksia.  Ylisuorittajat, jotka usein kärsivät stressistä, lähtevät asettamaan itselleen kovia tavoitteita, mikä sitten syökin liikunnan positiivista vaikutusta.

Tunnistatko kehosi rajat – tarvitaanko spagaattia tai 100 kilon penkkipunnerrusta ?

Jos liikuntamme tavoite on luoda meille toimiva keho ja rentouttaa mieltä, niin kuinka paljon treeniä tarvitset tähän?  Mikä tukee sinua, mikä syö voimavarojasi ?

Meillä naisilla on esimerkiksi ihanteena tehdä spagaatti.  Tiedätkö ”tavallinen pulliainen” ei tarvitse niin pitkiä reiden takaosia ( ballerinat ovat asia erikseen)?! Päinvastoin, minä itse venytin reiteni voimattomaksi ja sain reiden etuostat kiristymään niin, että en enää pystynyt istumaan polvien päällä.

Miesten ihanne taas on ”nostaa penkistä” niin paljon kuin sielu sietää ja paikat kestävät.  Mitä se saa aikaan?  Kiristyneet, eteenpäin kääntyneet olkapäät ja kipeät olkanivelet.

On hyvä kysyä, mitä treenatut lihakset saavat aikaan keholle? Liikuttavatko lihakset sinua vai estävätkö liikkumasta ja miten tämä vaikuttaa mieleesi?

Muistan , kun ohjasin eräälle hyvin selkäkipuiselle nuorelle miehelle pari Pilates liikettä, joilla hän olisi saanut selän rentoutumaan.  Hän alkoi punnertamaan joka aamu, tavoitteenaan tehdä 100 punnerrusta päivässä.  No voit arvata helpottiko selkäkipu?

Mieli vaatii – haluaako keho?

Meidän levoton mielemme on usein piiskurina, vaatien tehokasta kovasykkeistä liikuntaa tai rankkoja lihaskuntoliikkeitä.

Uskallatko kyseenalaistaa omat liikuntatottumuksesi?  Kokeilla jotain, mikä ei tunnu heti niin omalta.  Irti päästäminen vanhasta ei ole helppoa, se vaatii rohkeutta.

”Liikutko vai vaaputko”

Marja Putkisto kysyy näin uudessa MP BODY UP kirjassaan.  Välillä kun katselen paljon liikkuvien ihmisten kävelyä, tulee mieleen, että lihakset sen sijaan, että ne liikuttaisivat, estävätkin liikkumasta. Kävely on jäykkää ja vaappuvaa.  Tuossa vaiheessa hermosto alkaa olla  jumissa, mikä on jo hälyttävää.  Silloin ei liikunnan lisäämien auta, vaan täytyy löytää keinoja purkaa nuo jännitykset.

Kaikki lähtee selkärangasta

Kuinka usein treenatessasi mietit, miten selkärankasi voi, miten se reagoi liikuntaharjoitteisiin?  Todennäköisesti emme kiinnitä huomiota selkään, ellei se kipeydy.  Mitäpä jos joka treeniisi lisäisit yhden selkärankaa rentouttavan liikkeen?

Hyvä liike on esimerkiksi ”Lantiokeinu”, jonka opastan videolla kotisivuillamme blogissani ”Miksi venyttely ei tehoa?”

Samoin kevyet kierrot ovat hyviä taukojumppaliikkeitä ja joka treenissä pitäisi käydä läpi kaikki selän liikesuunnat (eteen- taaksetaivutus, sivutaivutukset ja kierrot).

Millaisessa kehossa mielesi asuu? Tee testi!

Voitko testata itsesi? Istu tai seiso hetki paikallasi.  Vie huomio kehoosi.  Mitä tuntemuksia tietoisuuteesi nousee?  Tunnetko mitään? Tunnetko kipua jossakin, kireyttä vai hyvää, rentoa oloa.  Muista kaikki tuntemukset ovat OIKEITA.  Ne ovat sinun kehosi viestejä.  Jo se, että otat nuo viestit vastaan, on lahja itsellesi.  Siitä on hyvä jatkaa. Jos joku tuntemus ei miellytä sinua, on syytä muuttaa jotain.

”Jos asenne ei muutu, ei muutu asento.” kirjoittaa Marja Putkisto

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *