MINKÄ NUORENA RIKKOO SITÄ VANHANA KORJAA

Oma liikuntahistoriani

Olen aina ollut melko innokas liikkuja.  En missään erityisen hyvä mutta sinnikäs kaikessa. Nuorena harrastin noin 14 vuotta jazztanssi, balettia, modernia tanssia ennen kuin siirryin aerobiciin ja kuntosalille, mistä sitten muodostuikin minulle ammatti.

Tämä nuoruuden harrastus, josta todella kovasti pidin,  aiheutti minulle vaivoja. Yliliikkuvat niveleni taipuivat tanssin pyörteissä aivan hurjiin asentoihin.  Tästä sain kiitosta ja kehuja ohjaajiltani. Spakaattiin kannustettiin ja suuriin taaksetaivutuksiin.  Seurauksena polvien linjauksen heikkeneminen, nivelten ylivenyminen ja kipuja niissä.

Kukaan ei tiennyt paremmasta

Sitten kun noilla polvilla aloitin tiukan kuntosalitreenin ja  samalla ohjasin toista kymmentä tuntia aerobiciä viikossa, oli paketti kasassa tai paremminkin levällään.  Sain vasempaan polveeni jatkuvasti rasitusvamman Bergerin kystän.

Polvi tähystettiin ja hoito-ohjeeksi sain: ” liikkua vähemmän.”
Ei helpottanut liikunta-alan ammattilaista!
Tässä vaiheessa tutustuin Marja Putkistoon ja hänen luomaansa kehonhuoltomenetelmään Method Putkistoon.  Sen avulla olen korjannut vaivani ja voin koko ajan yhä paremmin.  Ei hassumpaa olla paremmassa kunnossa 60-vuotiaan kuin 40-vuotiaana!
Mitä olisikaan tapahtunut, jos nuorena minua olisi ohjattu oikein?

 

Nivelten kautta kulkee informaatio

On äärettömän tärkeää tiedostaa, missä asennossa vahvistamme kehoamme.  Varsinkin nuorena, jolloin nivelet antavat periksi ja keho vielä hakee oikeaa linjaustaan.

Kuinka moni valmentaja edes katsoo, missä asennossa urheilija on?  Huipputasolla käytetään nykyään todella paljon kehonhallinta menetelmiä  Pilatesta, joogaa jne mutta osaako valmentaja, ohjaaja katsoa asentoa,  niveliä, niiden linjausta??

Method Putkisto – MP Pilates kiinnostaa nuoria

Olen todella onnellinen ja iloinen, että muutama oma asiakkaani on tutustuttanut lapsensa Method Putkistoon ja MP Pilatekseen.
Meidän MP ohjaajien pitkä, moni vuotinen koulutushan perustuu keskuslinjan hahmottamiseen, sen asiakkaalle opettamiseen. Näin nivelten oikea linjaus saa aikaan hermotuksen vapautumisen ja lihasten tehokkaan toiminnan.  Syntyy liike vaan ei vääntöä!

Yllätyksekseni nuoret ovat oivaltaneet todella nopeasti , mitä heille tarjoan; tavan liikkua niin, ettei keho kuormitu väärin, vahvistuu vaan ei rasitu.  Samoin heidän kehonsa on hyvin herkästi vastaanottanut harjoitteiden annin.

Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa

Tässä lukiolaisen Ainon lausunto, mitä hän on saanut käytyään muutaman kuukauden MP Pilates laitetunneilla:

”Olen oppinut hyödyntämään keskivartalon erilaisia lihaksia arjessa vaikka ihan koulussa tunnilla istuttaessakin. Kun joutuu 80 min istumaan paikallaan, niin välillä tarvitsee vähän vetreytystä, tämän olen oivaltanut Pilates tuntien ansiosta.  Harrastan myös ratsastusta, jossa tarvitaan myös vahvasti keskivartalon lihaksia, joten Pilates tukee sitä hyvin. Opittavaa on kuitenkin vielä paljon. Tuntien jälkeen koko vartalo tuntuu vetreältä ja notkealta, ja se on yksi suurimmista syistä miksi haluan käydä tunneilla. Pidän laitetunneista, koska ne ovat rauhallisia, mutta samaan aikaan tarpeeksi rankkoja eri lihaksille. ”

 

Tuukan iso oivallus

22-vuotias Tuukka sai kummitädiltään joululahjaksi Starttipaketin Metho Putkisto tunneille.  Hän oli hyvin huolissaan jatkuvista selkäkivuista ja menossa mangeettikuvaukseen.  Nähdessäni hänet olin heti varma, että kuvauksessa ei näy mitään hälyttävää vaan kivut johtuvat jumissa olevista lihaksista. Näin Tuukka itse kertoo ensimmäisen tapaamisemme jälkeen:

”Ensimmäisellä tunnilla katsoimme yhdessä ryhtiäni ja käsitystäni ryhdikkäästä asennosta. Vaikka seisoin mielestäni ryhdikkäästi, muutaman pienen korjauksen jälkeen, minusta ei tuntunut luonnolliselta. Etenkin selässäni esiintyvät jännitystilat muistuttivat olemassa olostaan ryhdikkäästi seisten. Tunnin mittaisen session jälkeen, kun olin tehnyt liikkeitä niin seisten, kyljellään kuin selällään, koitin seistä mielestäni ryhdikkäästi uudestaan, ja oloni tuntui huomattavasti rennommalta. Aloin ajattelemaan, että kehoni lihakset ovat enemmän tai vähemmän jumissa varmastikin kokonaisvaltaisesti, koska intensiivisen, venyttäviä liikkeitä sisältävän session jälkeen, oloni tuntui huomattavasti vapaammalta.
Hävettää myöntää, mutta totta se on, että lihashuoltoa olen laiminlyönyt vuosien ajan. Säännöllisesti olen käynyt kyllä kuntosalilla ja edennyt harrastuksessani, mutta olen tyhmänä ajatellut, että hyvin satunnainen venyttely riittää. Ja saatan juuri nyt maksaa selälläni hintaa tästä kaikesta. Joka tapauksessa asenteeni on enemmän kuin myönteinen, etenkin ensimmäisen Method Putkisto-tuntini jälkeen, ja kannustuksia kuullessa en voi muuta kuin koittaa malttaa odottaa jatkoa.”

Kehontuntemus lisää iloa omasta kehosta

Mikä tärkeintä, kun nuorelle herää tieto ja tunne omasta kehosta, hän hoitaa itseään eri tavalla.
On myös varmaa, mitä paremmin tunnet oman kehosi sitä mukavampaa siinä on elää.
Nykypäivän ulkoa ohjatut kehoihanteet ovat kova paine meille kaikille ja erityisesti nuorille, joiden itsetunto saattaa olla kovin heikko.  On itsetuntoa kohottavaa tuntea kehoaan, oppia linjaamaan nivelet niin, että viestit aivoista kulkevat ja vahvistavat lihaksia ilman vääränlaista kipua. Kun liikunnan vapaus lisääntyy, mielikin vapautuu.  Näin sisäinen olo näkyy kauneutena ulospäin, vaikka kaikki ulkoaohjatut mitat eivät täytyisikään.

Kysynkin sinulta lukijani: Onko sinulla ”liiketajua” vai oletko taju kankaalla liikkuessasi?

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.