MITEN KÄYNNISTÄT SYKSYSI ?

Kesä on aina hyvä hetki pysähtyä ja tarkistaa elämänsä suuntaa.  Haluanko jatkaa samaan tapaan vai muuttaa jotain?
Liikuntamaailmaa pullistelee uusia kävijöitä, kuntosalit ja jumppapaikat ovat täynnä.  Ainakin hetken.
Minä haluan tänä syksynä haastaa itseäni ja myös sinua blogini lukija tarkastelemaan muutoksen tarvetta syvemmältä kuin vain liikunta ja sen tuomat vaikutukset.

On hyvä kysyä, miksi liikun tai miksi aloitan liikuntaharrastuksen?
Jos haluan kiinteän vartalon, mihin itsessäni en ole tyytyväinen?  Olenko sitten tyytyväinen, jos saavutan nuo kiinteät lihakset?

Jos haluan kivuttoman selän, auttaako jumppa ja venyttely siihen vai tarvitaanko sen ohelle muutakin?

Jos kaipaan virkistystä vaihtelua, mikä sen todella tuo minulle? Mikä saa minut valitsemaan juuri tuon tai tämän harrastuksen? Some on täynnä vaihtoehtoa ihan ähkyksi asti. Vai olenko onnellisempi ilman mitään uutta harrastusta?

PYSÄHTYMISEN VOIMA
Mitä tapahtuu, kun todella hiljenen kuuntelemaan sisintäni? Saatan huomata paljon ajatuksia, jotka vievät minua ei-toivottuun suuntaan.  Huomaan ajattelevani, tuohon en pysty, tuo ei ole minua varten ja kuitenkin siinä on jotain, joka kiinnostaa.  Tästä ystäväni tykkää, tykkäänkö kuitenkaan minä?

Itselleni oli hyvin ilahduttava ja vaikuttava kokemus, kun menin huvikseni vanhalle, kunnon aerobictunnille.  Oi mitkä muistot tulvivat mieleeni, kun mentiin V-askelta ja grapevine-kuvioita.  Olenhan itsekin aerobicohjaaja. Huomasin nauttivani vauhdista ja näistä tutuista liikkeistä.  Mutta ehdottomasti parasta oli, kun tajusin, että voin liikkua ketterästi, koska lihakseni ovat tarpeeksi pitkät ja siten niveleni liikkuvat.
En ole turhaan 20:tä vuotta kehoani huoltanut.  Nyt vanhempana koin liikkuvani kevyemmin kuin aikaisemmin!

Sitten seuraa se ”pysähtymisen voima”.  Koska olen oppinut havainnoimaan elämääni, en ohittanut tätä kokemusta, vaan jäin kovin miettimään, haluaako kehoni tänä syksynä jotain nopeampaa ja rajumpaa liikuntaa? Tiedän, että kehonhuoltoa Method Putkistoa en jätä mutta sen rinnalle kenties jotain yllättävää.

MITÄ ON KEHONHUOLTO
Olen kesän aikana tajunnut ja tuntenut, että kehomme on hyvin vähästä tyytyväinen.  Muutama liike aamulla saa sen jo vetristymään.  Samoin pitkin päivää voin tehostaa selkärangan kiertoa, pyöritellä ranteita, vetää keuhkot täyteen ilmaa ja AVOT olo on parempi !
Havainnoipa, mikä estää sinua tekemästä näitä pieniä liikkeitä, etkö usko niiden vaikutukseen? Ja sinä, joka teet, oletko samaa mieltä?  Ilolla kuulisin mielipiteesi.

Ohjatulle tunnille mennään virittämään instrumentti ja näillä pienillä liikkeillä se pidetään viikon ajan vireessä.

MIKSI ON TÄRKEÄÄ KÄYDÄ OHJAUKSESSA ?

Kun varaat tietyn ajan liikuntaan, menet sitä varten eri paikkaan, on se vahva viesti kehollesi ja mielellesi, että hoidat itseäsi.  Jo nämä ajatukset saavat hyviä asioita aikaan sinussa.  Itsensä rinnalla seisominen kohottaa ryhdin, endorfiinit lähtevät liikkeelle, iloinen mieli vapauttaa lihakset.

Olemme kokonaisuus.  Keho- mieli toimii koko ajan yhdessä.

Jos esimerkiksi kaipaat lisää liikkuvuutta kehoosi, ei sitä saa venyttelemällä!!  Se, mitä tapahtuu venytysliikkeen aikana on ratkaisevaa.  Vain rentoutunut lihas pitenee.  Siksi ympäristö, ohjaus ja aika on ratkaisevaa lopputulokselle.
Iloinen asia tässä on se, kun ohjauksessa opit rentoutumaan, siirtyy se taito sinulle elämään.  Yhä helpommin ja herkemmin päästät turhat jännitykset pois lihaksista.  Huomaat herkemmin, että taas puren hampaita yhteen tai olen vetänyt hartiat korviin.  Tämä, jos mikä luo vapautta elämään!

SYKSYN HAAVEET

”Luo tilaa asioiden oivaltamiselle- ole kysymysten asettelija, anna alitajunnan ratkaista ne.” sanoo Marja Putkisto MP BODY UP kirjassaan.
Alitajunnassamme on paljon tietoa, joka pääsee tietoisuuteemme, kun hiljennymme, pysähdymme kysymystemme äärelle.

Kysytäänkö nyt, mikä on haaveeni tälle syksylle?

”Maailma on kaunis ja hyvää elää sille,
jolla on aikaa ja tilaa unelmille
ja mielen vapaus.”  Eino Leino

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *