MIKSI VÄLILLÄ KANNATTAA TREENATA HITAASTI JA LEMPEYDELLÄ?

Tämän kevään yksi uutuus Aplicossa on minun ohjaama Jooga & Meditaatio tunti. Olin valtavan iloinen ja yllättynyt, kun ryhmä täyttyi heti. Saliin oli kokoontunut lauma ennakkoluulottomia naisia. Sydämeni riemuitsi, että sain ohjata heille minulle hyvin tärkeää tasapainottavaa joogasarjaa ja rauhoittavaa meditaatiota. Tuntui erityisen hyvältä, että vilkkaassa ja vahva tempoisessa kuntosalimaailmassa oltiin kiinnostuneita myös hidastamaan ja hellittämään.

Jäin pohtimaan, mitä hitaus liikkeessä saa meissä aikaan?

Nykypäivä on täynnä multitaskausta, menoa ja melskettä. Ympäristömme aktivoi koko ajan sympaattista hermostoa toimimaan, aivot käyvät lähes ylikapasiteetilla yrittäessään pysyä vauhdissa mukana, hengitys on pinnallista, kun hartiat ja rintakehä ovat jännittynyt kiireen myötä.

Kun olemme tässä olotilassa, rauhoittuminen tuntuu lähes mahdottomalta. Jopa unemme on levotonta, eikä se aina edes virkistä. On siis suuri haaste tulla joogatunnille istumaan ja rauhoittumaan.

Mitä tapahtuu, jos voitat oman levottomuutesi ja kokeilet hitautta liikkeessä, kokeilet hellittää?

Jotta parantava parasympaattinen hermosto aktivoituu tarvitsemme rauhallista, rentoa hengitystä, joka virtaa syvälle keuhkoihin. Näin tärkeä vagushermo pääsee vaikuttamaan kehoomme hoitaen ja rauhoittaen ja aktivoiden kehon omat palautumis- ja itsekorjaamismekanismit. Tämä, jos mikä, vahvistaa vastustuskykyämme. Ei ihan pieni juttu näin korona-aikana!
Joogassa vuosituhansien aikana kehitetyt( ns.) asanat vaikuttavat hermostoon ja hormonitoimintaamme vahvistaen mm stressinsietokykyä ja palautumista rasituksesta. Oikein tehtynä asanat saavat lihakset rentoutumaan ja kehon liikkuvuus paranee.

Valitettavasti tämä kaikki ei tapahdu yhdellä kerralla, vaan vaatii sitoutumista harjoitukseen. Kun joogasarja alkaa soljua vaivattomasti liikkeestä (asanasta) toiseen, löydät rentouden jopa tekemisessä. Silloin kehomme alkaa muuttua ja uurastus kantaa hedelmää.

Meditaatio taas vaikuttaa vahvasti mieleen. Kun jaksat turhautuneenakin jatkaa havainnoimista, paikalla olemista, vahvistuu keskittymiskykysi, mikä vaikuttaa koko elämääsi. Meditaatio on kuin mielen punttisali, jossa vahvistamme meille hyviä ominaisuuksia.

Samanlaisia vaikutuksia on kaikilla rauhallisilla tunneilla; kehonhuolto, venyttely, joogaflow, pilates, laitepilates. Mutta hyvin, hyvin tärkeää näissä kaikissa tilanteissa on oppia hellittämään. Jos haluat lihaksen venyvän, pitenevän, kireyden tunteen poistuvan, sinun on osattava rentoutua ja tehdä liike lempeydellä. Vain rentoutuessa keho poistaa itsestään kireyttä ja kipua. Jos viet liikkeen, venytyksen äärirajoille, lihas suojaa itseään ja tuloksena on entistä kireämpi olo. On edettävä maltilla kehon ehdoilla. Muistettava, että keho on hidas ja mieli nopea. Niin usein liikunnassa menemme tuon vilkkaan mielen ohjauksessa. Välillä on todella tärkeää ja rauhoittavaa, jopa voimaannuttavaa antaa kehon olla ohjaksissa.

Tervetuloa tunnin minilomalle vuosituhansia vanhan, traditionaalisen joogan ja meditaation pariin. Saatat yllättyä!