NÄILLÄ AJATUKSILLA UUTEEN VUOTEEN

PYSÄHTYMINEN, HERKISTYMINEN, HELLITTÄMINEN JA ELÄMÄSTÄ ILOITSEMINEN

Näillä termeillä haluan aloittaa uuden vuoden liikunnan ohjaamisen.
Uskon vahvasti, että sisäinen asenteemme vaikuttaa kehoomme vähintään yhtä paljon kuin fyysinen treenikin.

PYSÄHTYMINEN
Näin vuodenvaihteessa, kun koko maailma on hetkeksi seisahtunut, on ihmisenkin hyvä pysähtyä itsensä äärelle.

Toivon, että ohjaamani tunti voisi olla pysähtymisen paikka.  Mahdollisuus olla herkkänä oman itsensä kanssa ja huomata jotain, mikä kiireessä ja touhussa jää huomaamatta.
Tutkia, kuinka monta toistoa tarvitsen, jotta lihakseni vahvistuvat mutta niveleni eivät jumitu? Oivaltaa, mikä asento on oikea, jotta lihas voi rentoutua ja näin pidentyä, ei repien vaan lempeydellä.
Samalla, kun opin uutta kehostani, opin myös mielestäni.  Ne kulkevat yhdessä ja pysähtyminen palvelee kumpaakin.

HERKISTYMINEN


Kuinka paljon vähemmän meillä olisi rasitusvammoja, jos olisimme paremmin kontaktissa kehoomme? Niin helposti yli- tai ali suoritamme.
Herkkyyttä voi opetella.  Tunnustelepa juuri nyt, tunnetko oikean jalkasi pikkuvarpaan?  Nimenomaan voitko aistia sen, ei ajatella!!  On aika mieletön tunne, kun alkaa aistimaan omia luitaan!!  Kokeile, kuinka monta selkärangan nikamaa tunnet?  Niitä on 24 kappaletta.  Tämä on hyvä lisätreeni mihin tahansa liikuntasuoritukseen; tuntea ja tunnistaa omaa selkärankaansa.

”Minuus asuu selkärangassa” on MP Body UP:n väittämä, jonka olet aikaisemminkin lukenut blogeissani.  Miten mahtoi käydä niiden kehonrakentajien minuuden, jotka nostivat niin suuria painoja, että selkäranka mureni, sitä jouduttiin tukemaan metallipiikeillä?

HELLITTÄMINEN

Tämä on ehkä vaikein asia liikunnassa ja elämässä.  Entisenä aerobicohjaajana tiedän, kuinka paljon helpompaa on sanoa ihmisille ”vielä jaksaa!”  kuin ”voitko hellittää?”.

Tätä taitoa kannattaa opetella, sillä kun sen osaa liikkuessa, taito siirtyy muuhunkin elämään, mikä taas auttaa vähentämään stressiä ja uupumusta. Oikeaan aikaan hellittäminen antaa uutta energiaa, kun pingottaminen syö sitä.
Kokeile sanoa itsellesi venytysliikkeen aikana ”hellitä”.  Jos sana menee lihakseen asti, huomaat varmasti jotain mukavaa kehossasi.

ELÄMÄSTÄ ILOITSEMINEN

Olen täysin vakuuttunut, että suurimman ilon saa aikaan arkipäivän pienet asiat.
Haasteena on vain, että huomaa niitä.
Taas muistutan herkistymään kaikkien aistien viesteille; näkö, haju, kuulo, maku, tunto.
Ne ovat loputon ilon lähde.

Voi veljet, mikä hetki oli joulusaunassa tyttäreni ja tyttärentyttäreni kanssa, kun hieroimme itseemme jääkylmää lunta ja sen jälkeen heitimme lempeästi löylyä ja vihdoimme hyvin helläsi itseämme tuoksuvalla koivuvihdalla.  Siinä toteutui suomalainen jooga!

Ehkä kuitenkin suurin elämän ilon nostattaja on se, kun sitoutuu täysillä johonkin ja pysyy päätöksessään silloinkin, kun turhautuminen valtaa mielen.  Mitä syvempi turhautuminen on, sitä suuremman ilon tuottaa sitoutuminen!  Tämä on hyvä muistaa, kun uusi innolla aloitettu harrastus tuntuukin hetken kuluttua puisevalta puurtamiselta.  Turhautumisen takana on aina timantti!  Nykypäivän ihminen on vaan huono kestämään turhautumista, kun on tottunut helppoon elämään.

Toivotan sinulle Rakkauden ja Rohkeuden vuotta 2019, kulkekoon lempeys ja lujuus yhtä matkaa tielläsi!

 

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.