22-vuotiaan Tuukan tarina

Viime joulukuussa Tuukan kummitäti otti minuun yhteyttä ja kertoi ostavansa joululahjaksi nuorelle miehelle Starttipaketin Method Putkisto – MP Pilates tunneillemme.
Täytyy tunnustaa, että ensimmäinen ajatukseni oli, miten ihmeessä saan intohimoisesti kuntosalia harrastavan miehen kiinnostumaan työskentelystämme.  Onhan tapamme lähestyä kehon treenaamista niin erilainen.  Voiman sijaan lähdemme liikkeelle herkkyydestä, tekemisen sijaan aistimisesta.  Tavoitteena vahva mutta samalla notkea keho, joka tukee liikunnanvapautta.

Tuukka yllätti, mitä kaikkea voikaan tapahtua muutamassa kuukaudessa:
 ”Matka tammikuun alusta tähän hetkeen on ollut mielestäni käsittämätön. Olen hyvä sanoittamaan sitä, mitä ajattelen. Mitä tulee kuitenkin omassa kehossani piilevään energiaan ja tuntemuksiin, niitä ei ole helppo ilmaista kenellekään toiselle. Tärkeintä kaikista mahdollisista asioista on juurikin viikoittaisilla tunneilla paljon toistettu aistimus. Miltä tuntuu juuri nyt vai tuntuuko oikeasti yhtään miltään?

 Poljin juuri kotiin toisen viikon toiselta tunnilta – takana on yhteensä neljä tuntia kahden viikon aikana. Mietin viileässä huhtikuisessa illassa ajaessani, että miltä minusta tuntuu. Tunnustelin selkääni samalla, kun rentoutin hartioitani pyörän tangosta kiinni pitäen. Totta puhuen tuntuu siltä, että juurikin ne sokeat pisteet, joihin en tunneilla ole aikaisemmin saanut kontaktia, ovat jollakin tavoin aktivoituneet paremmin. Enää oikea iso selkälihas ei ole huutamassa hoosiannaa ensimmäisenä – tämäkin tunti meni ilman sen suurempia kipuja, vaikka tiedän tämän ison lihaksen olevan jumissa, kuin säilykepurkin kansi. Jotenkin tuntuu siltä, että sekin hellittää eikä ole enää niin itsepäinen.

 Kiitän itseäni, että pidän huolta itsestäni

 Positiivista, vaikka itse sanonkin. Viimeisen neljän kuukauden aikana olen kantanut jokaisen tunnin jälkeen kotiini rentoutusta ja positiivista energiaa. Todellakin kiitän itseäni siitä, että maltan antaa itselleni 1,5 tuntia aikaa arkipäivän illasta – vain ja ainoastaan pitääkseni itsestäni huolta. Koska kuka pitää, jos en minä itse? Välillä mietin, että miksi jokaisen tunnin alussa tästä pitää muistuttaa. Jokaisen tunnin jälkeen kotona tajuan kuitenkin, miksi näin on. Siksi, koska ajatus on niin suunnattoman helppo unohtaa samoin tein, kun istahtaa jälleen autoon, nappaa puhelimen käteen ja arjen kiire sekä stressi lävähtävät takaisin verkkokalvoille. Kokonaisvaltaisesti kaikki takana olevat Method Putkisto Pilates- tunnit ovat hellineet mieltä ja pitäneet huolta siitä, että oma viikonloppu starttaa hyvin – itselleni torstai kun vastaa tietyin tavoin jo perjantaita.

 Mieleni ja lihaksistoni tekevät saumattomampaa yhteistyötä

 Fyysisestä näkökulmasta asiaa katsoen olen huomannut, kuinka kehoni antaa periksi huomattavasti helpommin. Tällä en siis tarkoita sitä, että luovuttaisin ja kuntoni olisi heikentynyt, vaan mieleni ja lihaksistoni tekevät saumattomampaa yhteistyötä – mieli viestittää keholle herkemmin, että anna jo olla, mitä sä pingotat? Toinen asia, mihin olen kiinnittänyt huomiota, on vetreämpi olemukseni. Kyllä, olen paikoitellen edelleen rautakankea muistuttava lihaskimppu ja tähän kiinnitän huomiota kävellessäni. En kuitenkaan ole koskaan ollut näin venyvä. Esimerkiksi eteenpäin taivutus jalkojen yli tuntuu jopa hyvältä – ennen on tullut voihkaistua kivusta jo 10 senttiä ennen varpaiden päätä. En voi muuta kuin miettiä, että vaikuttaako 1,5 tuntia viikossa todella näin merkittävästi omaan kehoon? Toki venyttelen muulloinkin, kuin tunneilla, mutta edelleen turhan vähän. Vai olenko oikeasti ollut aina paljon vetreämpi, kuin mitä olen kuvitellut, mutta vain pingottanut itseäni erittäin epämukavasti?

 Selkärankani naksuu ja koko selkäni rutisee niin kuin ennenkin. En kuitenkaan säikähdä enää sitä, että jossain on epämukava olo hetkellisesti, joka helpottaa naksahduksen jälkeen. Tämä on toisaalta hassua, koska eikö olisi loogisempaa, että tultuani herkemmäksi Method Putkisto- Pilatestuntien johdosta kuuntelisin kehoani entistä tarkemmin?  Vai oivalsinko vain tosiasiat ja sen, että pystyn itse vaikuttamaan itseeni ja selkääni, juuri niin paljon kuin haluan. Olen ehkä vihdoin alkanut kovemman luokan murehtijana oivaltamaan, ettei minulla ole hätää. Kehoni vain viestittää minulle selän puolelta, että nyt pitäisi ehkä tehdä jotain, koska meillä lihaksilla on täällä vähän tukalaa ja epämukavaa. Ja minähän nuori mies teen!

 Voiko parempaa lahjaa antaa toiselle

 Selkäni kiittää ja kumartaa tällä hetkellä niin itselleni, ohjaajalle Sirpalle kuin myös erittäin sydämelliselle kummitädilleni. Oma motivaationi itseni ja kehoni kanssa työskentelyyn on vain kasvanut – kuntosaliharjoittelu on aivan yhtä iso osa elämääni, kuin ennenkin. Näin tulee varmasti olemaan aina mutta haluan kantaa Method Putkisto- Pilatestakin mukana osana harjoitteluani, myös jatkossa. Olen tällä hetkellä vain miljoona kertaa herkempi, fyysisesti kuin henkisestikin. Eikä hassumpaa, että yöllä kääntäessäni kylkeä ei enää satu kuten ennen.
Kummitätini lahjoi minua Method Putkisto Pilates- starttipaketilla, joka avasi itselleni ovet aivan uudenlaiseen maailmaan.  Voiko parempaa lahjaa antaa, kuin sellaista, joka antaa lahjan saajalle mielenrauhaa- ja terveyttä, fyysistä hyvää oloa ja ennen kaikkea keinoja koko loppuelämää varten”

 Ohjaajan näkökulmasta
Tuukka on edistynyt näin hurjaa vauhtia, koska hän kuuntelee ohjausta.  Hän keskittyy tekemiseensä ja on avautunut aistimaan kehoaan.  Niin yksinkertaista mutta samalla todella haastavaa.  Pitkän ohjaajaurani aikana olen huomannut, että juuri tähän pysähtyy monen kehitys ja into huoltaa kehoaan.  Halutaan huiskia, ei keskittyä ja rauhoittua.
Toivottavasti Tuukan esimerkki rohkaisee kaiken ikäisiä kokeilemaan Marja Putkiston luomaa upeaa metodia meille suomalaisille.  Onhan hänen tavoitteensa nostaa koko Suomi ryhtiin!

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *