TAVOITTEENA LIIKKUVAT NIVELET,VAHVAT LIHAKSET JA HERKKÄ MIELI

Liike on lääke, kun liikkuu oikein 

Joka tuutissa korostetaan liikunnan tärkeyttä ja sen parantavaa voimaa melkeinpä vaivaan kuin vaivaan.

Liikunta-alan ammattilaisena tämä on tietysti hieno juttu työlleni mutta samalla olen kovasti vakuuttunut, että täytyy tietää, miten liikkuu.

Houkuttelin ystäväni mukaan kehonhuoltojumppaan, jossa noin 40 ihmistä liikkui ohjaajan tahdissa.  Minulle, jolla ei selässä ole mitään ongelmaa, tunti oli ihan kiva ja tavallaan rentouttava mutta selkäkipuiselle ystävälleni se oli turmiollinen.

Liike itsessään ei ollut lääke, kun se tehtiin musiikin tahdissa aivan liian nopeasti ja kaikki samanlaisilla liikeradoilla.

Ystäväni söi buranaa seuraavan päivän.

 Mitä olisi pitänyt tehdä toisin?

Selkäkipuisille ryhmän olisi pitänyt olla pienempi, jotta ohjaajalla olisi mahdollisuus huomioida jokaisen yksittäiset ongelmat ja tarpeet.

Musiikki ei ole kehonhuoltotunnilla välttämätön , ainakaan rytmin antajana.  Me olemme niin eri rytmisiä ja kokoisia. On vaikea tehdä samaan tahtiin liikkeitä satakiloisen miehen ja pienen 50-kiloisen naisen.

On oltava tosi rohkea, että uskaltaa itse hidastaa tahtia tai muuttaa liikeratoja itselleen sopivaksi.

Huomaan omillakin tunneillani, että ihmiset helposti ohittavat oman kehonsa toiveet ja vääntäytyvät asentoihin, jotka eivät tee heille hyvää.  Ehkä toistetuin lauseeni ohjauksessani on ”Kuuntele omaa kehoasi, anna sen olla ykkösohjaaja!”  Ja kuitenkin  näen asiakkaiden niin helposti ohittavan ne herkät viestit, joita kehosta tulee.

Kehon kunnioitus on pohja liikkuville nivelille

Jotta meidän olisi helppo ja mukavaa liikkua, täytyy nivelten liikkua sopivasti, ei yli- eikä ali.

Luuston oikea linjaus, lihasten oikea voima ja notkeus vapauttaa hermostomme liikuttamaan meitä oikein.  Tuloksena liikunnan vapaus ja riemu.

Lapsenlapseni harrastaa jalkapalloa, On ilo katsella nuorten poikien juoksua, kun kaikki kehossa toimii oikein.  Veljet, askel on pitkä, jäntevä ja kevyt!

Tässä vaiheessa olisi hyvin tärkeää oppia tuo kehon kunnioitus: oppia huoltamaan lihaksia niin, ettei ne kiristy ja vedä niveliä huonoon asentoon.  Tämä ohjaus valitettavasti on aivan lastenkengissä meidän kaikessa valmennuksessa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä purkaa vääriä jännitteitä lihaksista ja vahvistaa niitä oikein. Tämä edellyttää herkistymistä kehon viesteille, miltä minusta todella tuntuu, kun liikun?  Missä kiristää? Missä on turhaa jännitystä ja mitä todella kaipaan? Huh, vaikeita kysymyksiä!

Jotta voin tuntea kehoani, on minun pysähdyttävä.  Uskallettava hellittää ja olla avoin myös viesteille, joita en haluaisi tuntea.  Hyvin helposti liikunnassa jatkamme samaan, vanhaan tahtiin, jos keho ei sano sopimusta irti eli kipeydy.  Vielä silloinkin saatamme jatkaa vääntyneenä, mitä ihmeellisempään asentoon ja uskottelemme, että tämä tekee hyvää.  Esim. maratonjuoksussa mieleeni nousee usein kysymys monen kohdalla, että tekeekö tuo lenkki todella hyvää hänelle vai mennäänkö se suomalaisella sisulla kehoa kunnioittamatta??

 

Kokeile sisäistä hymyä

Tarkkaile, millainen on kasvojesi ilme treenisi jälkeen?  Rentoutunut, vapautunut, tiukka, pingottunut, ryppyinen?
Mieli vaikuttaa ilmeisiin ja päinvastoin.  Mitäpä jos hyvä liikuntasuoritus arvioitaisiin sillä, millainen ilme jää kasvoille?  Kokeile voitko nostaa sisäisen hymyn, kun olet lopettanut treenin?  Onko keho ja mieli samaa mieltä liikunnan vaikutuksesta?  Ilmelihakset kasvoissa ovat hyvin herkät kertomaan, miltä kehossa todella tuntuu.  Ongelmamme on, että emme osaa aistia niiden viestejä.

Voit opetella tätä esim. pysähtymällä, kun astut ovesta ulos.  Aisti kevään tuoksuja, värejä, ääniä, lämpöä.  Miltä tämä tuntuu kasvoissa?  Jos sataa lunta, tunne on taatusti erilainen kuin, jos paistaa aurinko.  Ei haittaa, olemme Suomessa!


Halaa polvia

Minulle nousi ihan kyyneleet silmiin, kun viime Method Putkisto tunnilla eräs vanhempi nainen sanoi:” Sirpa äänessäsi oli lempeyttä, kun pyysit meitä nostamaan jalat vatsan päälle ja halaamaan polvia. Minulle tuli vahva tunne, että kehoni kaipaa hyväksyntää ja hellyyttä.”  Tällä naisella on kovat selkäkivut jatkuvasti.

Muistammeko antaa hellyyttä ja kiittää kehoamme siitä, että se palvelee meitä jatkuvasti.  Tekee parhaansa.

Seuraavassa blogissa kesäkuun alussa lähetän sinulle pienen liikuntaohjelman, jolla voit herkistellä ja vetreyttää kehoasi läpi kesän.

Voi hyvin ja nautitaan keväästä joka aistilla!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *